Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Λικέρ από κουκούτσια μούσμουλων



μαγειρεύει η Katerina Argiropoulou

Υλικά
  • 200 gr κουκούτσια από μούσμουλα,
  • 500 ml ρακή ή τσίπουρο ή άλλο ανοιχτόχρωμο ποτό
  • 450 gr ζάχαρη
  • 750 ml νερό

Εκτέλεση

Αφού λοιπόν φάγαμε περισσότερα από δύο κιλά μούσμουλα για να πάρω 200γρ. κουκούτσια, (με μεγάλη ευχαρίστηση πρέπει να το ομολογήσω), τα έπλυνα και τα άφησα 5 μέρες στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι. Κάθε βράδυ τα έβαζα μέσα στο σπίτι για να μην επηρεαστούν από την νυχτερινή υγρασία. 



Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει και στο φούρνο στους 100 βαθμούς C. 
Στην συνέχεια τα έτριψα να φύγουν τα εξωτερικά φλούδια γιατί όπως μου είπαν όλα τα φλούδια περιέχουν κάποιες τοξικές ουσίες που εξουδετερώνονται με την θερμότητα.



Στην συνέχεια τα κουκούτσια τα έκοψα στα τέσσερα και τα έβαλα σε ένα ευρύχωρο βάζο που κλείνει καλά μαζί με το τσίπουρο.
Το βάζο το αποθήκευσα σε σκοτεινό και δροσερό σημείο (Σε ένα ντουλάπι της κουζίνας που ανοίγει σπάνια) και θα περιμένω για 2,5 ως 3 μήνες. Μου είπαν ότι όλα τα λικέρ που γίνονται με οποιοδήποτε ποτό εκτός από οινόπνευμα κατάλληλο για ζαχαροπλαστική θέλουν διπλάσιο χρόνο ωρίμανσης.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα, θα φτιάξω ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που θα βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Θα το αφήσω να κρυώσει εντελώς.
Θα σουρώσω τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας και σουρωτήρι και κάποιο πιο λεπτό φίλτρο, όπως π.χ. πυκνό τούλι ή φίλτρο γαλλικού καφέ. 
Θα ανακατέψω το αλκοόλ με το σιρόπι και θα το βάλω σε κρύο αποστειρωμένο μπουκάλι. Θα αφήσω να περάσει ένας μήνας ακόμη πριν το δοκιμάσω γιατί όσο μένει τόσο γίνεται καλύτερο.
Ελπίζω το αποτέλεσμα να με δικαιώσει.

Παρατηρήσεις :Το συγκεκριμένο λικέρ δεν το έχω δοκιμάσει μου είπαν ότι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το γνωστό αμαρέτο σε όλες του τις χρήσεις, εμπιστεύομαι την "πηγή μου" και αποφάσισα να το φτιάξω. 
Επίσης σας δίνω την συνταγή επειδή το μούσμουλο είναι ένα εποχικό φρούτο και μόλις που προλαβαίνετε, αν σας δημιουργηθεί η επιθυμία να το φτιάξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο