Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Βύσσινο γλυκό του κουταλιύ

 


μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

 Υλικά 

  • 1 κιλό βύσσινο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλιτ. τσαγιού νερό
  •  χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 βανίλια 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μια φουρκέτα ή µε το ειδικό εργαλείο, τον αποπυρηνωτή και τα και τα φυλάμε στην άκρη.






 Σε ένα μπολ, τοποθετούμε σε στρώσεις, εναλλάξ, τα βύσσινα και τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη και τ᾿ αφήνουμε µία νύχτα στο ψυγείο ανακατεύοντάς τα, μια - δυο φορές, για να βγάλουν τα ζουμιά τους.



 Σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό ξεπλένουμε καλά τα κουκούτσια και φυλάμε το νερό στην άκρη.

 Την επόμενη μέρα, βάζουμε µία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα, μαζί με τη ζάχαρη και τα ζουμιά που έχουν βγάλει, προσθέτουμε το νερό που πλύναμε τα κουκούτσια, τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.



 Βράζουμε για 10' περίπου, ξαφρίζοντας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα ξεσκέπαστο.

 Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε – σε δυνατή φωτιά – μέχρι να δέσει το σιρόπι.

 Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το γλυκό και βράζουμε για 1΄- 2΄ ακόμα.

 Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για 5' λεπτά περίπου, να σταματήσει ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

 Αποστειρώνουμε τα βάζα μας και τα γεμίζουμε αμέσως ένα - ένα, μέχρι επάνω, αφήνοντας 1 - 1½ εκατοστό κενό.

 Κλείνουμε τα βάζα σφιχτά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε (με τα καπάκια προς τα κάτω) πάνω σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας, μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο