Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Καρβέλια




μαγειρεύει η  Aglaia Alvanoudi

Υλικά

Για την μαγιά
  • 25 με 30 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι γοχ 
Για την ζύμη
  • 2,5 κιλά αλεύρι γοχ
  • 1,5 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ σ.  αλάτι, όχι πολύ γεμάτη, για κάθε κιλό αλεύρι

Εκτέλεση

Λιώνω 25 με 30 γρ. νωπή μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό-ζεστό νερό. Προσθέτω 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι γοχ και ξαναπροσθέτω νερό, ώστε να γίνει ένας πηκτός χυλός έως μια αραιή ζύμη. Το αφήνω να φουσκώσει μια δυο ώρες, ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε να πολλαπλασιαστεί η μαγιά.
Κοσκινίζω 2,5 κιλά αλεύρι γοχ και προσθέτω και μισό κιλό ολικής άλεσης χωρίς βύνη γιατί δεν μου αρέσει το σκούρο χρώμα. Κάνω τόσο πολύ γιατί είμαστε 5 άτομα και δεν αγοράζουμε ψωμί. 

Εσείς φυσικά κάνετε όσο θέλετε. Αρκεί να ξέρετε ότι η μαγιά που βάζω κάνει για μισό κιλό αλεύρι. Μια φορά όμως που δεν είχα, την πολλαπλασίασα με τον τρόπο που περιγράφω την αρχή και από τότε μου άρεσε τόσο πολύ που το έκανα σύστημα. 



Προσθέτω μια κουταλιά της σούπας αλάτι, όχι πολύ γεμάτη, για κάθε κιλό αλεύρι.
Φτιάχνω μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνω μέσα την φουσκωμένη μαγιά. Προσθέτω ζεστό νερό 1,5 λίτρο και λίγο παραπάνω. 

Σε όλα τα αλεύρια η αναλογία είναι, όσο είναι το αλεύρι, το μισό και λίγο παραπάνω σε νερό. π.χ. 1 κιλό αλεύρι, περίπου 600-700 γρ. νερό.
Ζυμώνω όσο να γίνει ομοιόμορφο το ζυμάρι και ν αποκτήσει μια λεία υφή. Αυτό σε χρόνο μεταφράζεται περίπου 15 λεπτά. 

Φυσικά όσο λιγότερη η ζύμη μειώνεται κι ο χρόνος ζυμώματος. Λένε ότι ένα κιλό αλεύρι πρέπει να ζυμώνεται 20 λεπτά. Και σε λιγότερο μια χαρά γίνεται. Τα αλεύρια τώρα δεν είναι όπως κάποτε αγνά. Τώρα έχουν τα πρόσθετα τους.



Για τα καρβελάκια που βλέπετε πήρα το ένα τρίτο της ζύμης, το χώρισα στα τέσσερα κι έφτιαξα μπαλίτσες. 
Λάδωσα ένα ταψί με όσο το δυνατόν πιο λίγο ελαιόλαδο τα τοποθέτησα τα σκέπασα με πετσέτα και τα άφησα να φουσκώσουν για μιάμιση ώρα περίπου.
Προθέρμανα πολύ καλά το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα έψησα για μια ώρα περίπου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο όση ώρα ψήνονται σε καμιά περίπτωση.
Το υπόλοιπο ζυμάρι το έπλασα σε μακρόστενα ψωμιά τα έβαλα σε τετράγωνο ταψί φούρνου αφού φούσκωσαν τα έψησα στην ίδια θερμοκρασία για μιάμιση ώρα. Έγιναν τέσσερα φορμάκια.




Όταν τα βγάζω από το φούρνο αμέσως ραντίζω την επιφάνεια με νερό βρύσης για να μαλακώσει η κόρα και να μην είναι πολύ ξερή. 

Γίνεται όμως τραγανή. Αν τυχών κολλήσουν στο ταψί, περιμένουμε 10-15 λεπτά να ιδρώσει ο πάτος των ψωμιών και τότε αφαιρούνται εύκολα.
Αφήνω να κρυώσουν πάνω σε σχάρα που έχει από κάτω πετσέτα και σε όρθια θέση για να μην χάσουν τον όγκο τους.
Η αλήθεια είναι πως ένα ψωμάκι πάντα κόβεται ζεστό και μέσα του λιώνει κασέρι ή αλατισμένο φρέσκο βούτυρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο