Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Στρούντελ με μήλα




μαγειρεύει ο Takis Fanaras

Υλικά

Για τη γέμιση
  • 4 μήλα, γλυκά και ξινά ή ότι προτιμάτε...
  • 1 κούπα καρύδια
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα δαμάσκηνα ξινόγλυκα
  • 1 κούπα παξιμάδι
  • 3-4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού
  • 3-4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
  • 3-4 κ.σ. βούτυρο ή βουτυρομαργαρίνη

Για τη ζύμη

  • 200 gr Αλεύρι
  • 50 gr Μαργαρίνη ή βούτυρο
  • αλάτι ...μια πρέζα
  • 1 κ. γλ. ξύδι
  • 5 κ.σ. Χλιαρό νερό…
  • ή...

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή και κουρού…
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλατάκι, το νερό, το βούτυρο και το ξύδι… και με μίξερ με γάντζο, στην αρχή στο αργό... και μετά στο γρήγορο, ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια στρωτή ζύμη…
Σε αλευρωμένο πάγκο ζυμώνουμε με τα χέρα, ώσπου η ζύμη ν' αποκτήσει ελαστικότητα…
Τη ζύμη μας, ζυμωμένη σε μπάλα την τοποθετούμε σε μια ζεστή λεκάνη και την σκεπάζουμε για μισή με μία ώρα.

Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια και τα βάζουμε σε λεκάνη με το χυμό του λεμονιού… ανακατεύοντας
Τα κόβουμε σε φέτες, περίπου στο ένα εκατοστό. Τους ρίχνουμε το κονιάκ ή ρούμι κι αν θέλουμε και μια βανιλίνη και ξαναανακατεύουμε καλά.
Σε ταψί φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα και πάνω της στρώνουμε τα μήλα με λίγη καστανή ζάχαρη από πάνω.. , και τα φουρνίζουμε για να στεγνώσουν, να τραβήξουν λίγο και ίσα-ίσα να καραμελώσουν.
Σε τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά το παξιμάδι με λίγο βούτυρο...
Σπάζουμε την καρυδόψιχα σε χοντρά κομμάτια, κόβουμε τα δαμάσκηνα σε τέταρτα, βγάζοντας τα κουκούτσια και τα ανακατεύουμε με τις σταφίδες, την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού...
Παίρνουμε τη ζύμη, σε αλευρωμένο πάγκο, την ανοίγουμε με πλάστη στον πόντο περίπου και μετά με το χέρι, πιο λεπτή, σε φύλλο, τραβώντας σε σχήμα ορθογώνιο… και το βάζουμε πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας ή μικρό τραπεζομάντηλο...
Κόβουμε γύρω από τη ζύμη τις χοντρές άκρες και έχουμε ένα καθαρό ορθογώνιο φύλλο, κάπως μεγαλύτερο από το ορθογώνιο ταψί του φούρνου…
Πασπαλίζουμε το παξιμάδι στο φύλλο μας και απλώνουμε στη μισή πλευρά του τα μήλα, που ήδη ανακατέψαμε με το μίγμα καρυδιών, σταφίδας, καστανής ζάχαρης κλπ., κανέλα και λίγο μοσχογαρύφαλλο τριμμένο, αφήνοντας γύρω-γύρω περίπου τρία εκατοστά… για το δίπλωμα!
Διπλώνουμε για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση από τις τρεις πλευρές και ρολάρουμε σηκώνοντας και γυρίζοντας την πετσέτα απ' την πλευρά της γέμισης… και μετά την πρώτη δίπλα κλείνουμε και την άλλη πλευρά… από πάνω και βουτυρώνουμε
Βάζουμε το ρολό σε ταψί με λαδόκολλα, το τρυπάμε με μαχαίρι, καρφώνουμε μοσχοκάρφια και φουρνίζουμε στους 180 °C για 45 με 60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας…
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος…!!!
Ευτυχείτε…!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο