Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Πάπρικα ή πικάντικο άλειμμα κόκκινης πιπεριάς.



μαγειρεύει η Μαρια Ν. Κιτσου

Υλικά

  • 2 κιλά πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης 
  • 2 ντομάτες μέτριες ώριμες 
  • 1 μελιτζάνα μετρίου μεγέθους (προαιρετικά) 
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο 
  • 1φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 κουτ.γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι 
  • ελάχιστο κόκκινο καυτερό πιπέρι (εκτός αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά) 
  • αλάτι
  • λευκό ξύδι
  • λίγη ρίγανη 

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις πλένουμε μέσα-έξω, να μη μείνουν σπόροι επάνω τους. 

Τις ψήνουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αλέθουμε στο multi, μαζί με τις ντομάτες, την ψημένη μελιτζάνα και το σκόρδο. 

Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα πιπέρια, λίγο αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο από το λάδι. 

Ξεκινάμε να βράζουμε τον πολτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, σχεδόν συνέχεια, γιατί μόλις αρχίσει να βράζει......αρχίζει και.... να πιτσιλάει, δυστυχώς! 

Το λάδι μας θα το ρίξουμε σε 3-4 δόσεις, κατά τη διάρκεια του βρασμού, για να το απορροφά καλύτερα ( έτσι μου έχει πει η μανούλα μου, που κάνει την τελειότερη πάπρικα, νομίζω). 

Το αλάτι και το ξύδι θα δοκιμάζετε και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας..... 

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι ν 'αποχτήσει την υφή μαρμελάδας. 

Κατεβάζουμε από το μάτι, προσθέτουμε λίγη ρίγανη, ανακατεύουμε και όπως είναι καυτή, την μαζεύουμε σε αποστειρωμένα ΜΙΚΡΑ βαζάκια, όχι μεγάλα, γιατί αν ανοίξουμε το βάζο, αλλοιώνεται γρήγορα η γεύση της πάπρικας.

Είναι θαυμάσια σαν "αλμυρή" μαρμελάδα, απλωμένη στο ψωμί, μαζί μ' ένα κομμάτι τυρί φέτα...μμμμμμ!!!! 

Επίσης νοστιμίζει εξαιρετικά τη φασολάδα, βάζοντας 2-3 κουταλιές στην κατσαρόλα, αλλά και όλα τα φαγητά που βάζουμε κόκκινη σάλτσα! 

Σημείωση : Λατρεύω τις πιπεριές Φλωρίνης και όποιος άλλος τις αγαπά, θα λατρέψει αυτό το παρασκεύασμα. Μπελαλίδικο λίγο.... δε λέω.... αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο