Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μελαχρινή

 


μαγειρεύει η Μαρια  Ν. Κιτσου

Υλικά

  • 8 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8 κ.σ. ζάχαρη
  • 8 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 8 κ.σ. καρύδια τριμμένα
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα του τσαγιού νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμόνι

 Εκτέλεση

Για τη μελαχρινή
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν΄ ασπρίσουν. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Αναμειγνύουμε με σπάτουλα τα δύο μείγματα και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει καλά με το αλεύρι.
Αδειάζουμε στη βουτυροαλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου. (στα 50λεπτά ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα).

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). 

Σιροπιάζουμε την μελαχρινή κρύα, με καυτό σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο