Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ψωμί με προζύμι στην γάστρα

 


μαγειρεύει η Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

Υλικά και εκτέλεση


Αργά το βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου με ίσες αναλογίες. 

Εδώ θα χρειαστούμε 40γρ προζύμι, 40γρ νερό εμφιαλωμένο και 40γρ αλεύρι. Μέχρι το πρωί έχει τριπλασιαστεί ο όγκος του. 

Σε μια λεκανίτσα με καπάκι βάζουμε 500γρ. αλεύρι δυνατό και 10γρ αλάτι το ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακουβίτσα. 

Σε άλλο σκεύος βάζουμε 390γρ ελαφρώς χλιαρό νερό το προζύμι ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά και τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι. 

Ζυμώνουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 45 λεπτά. 

Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας και πιάνουμε την άκρη από τη ζύμη την ανασηκώνουμε (εδώ προσέχουμε να μη σπάσει) και την διπλώνουμε από πάνω. 

Αυτό το κάνουμε γύρω γύρω και την αφήνουμε πάλι 45 λεπτά. 

Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 5 φορές και στη συνέχεια βγάζουμε προσεχτικά τη ζύμη μας λαδώνουμε τη λεκάνη και ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε 2 ώρες στον πάγκο και μετά στο ψυγείο μέχρι το πρωί. 

Την άλλη μέρα αλευρώνουμε μια λαδόκολλα αδειάζουμε πάνω τη ζύμη μας και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε χωρίς να πιέσουμε καθόλου. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς και καίμε τη γάστρα μας άδεια για μισή ώρα. 

Βάζουμε τη ζύμη στην καυτή γάστρα και ψήνουμε με το καπάκι στους 230 βαθμούς για μισή ώρα και μετά άλλη μισή ώρα χωρίς καπάκι στους 180 βαθμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο