Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ιμάμ μπαϊλντί

 


μαγειρεύει η Martha Anastassoglou

Υλικά

  • 10 τσακώνικες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • 250 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε  τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Σε μια πλευρά τους, αφαιρούμε με μαχαίρα μια λωρίδα από την φλούδα της μελιτζάνας και κάνουμε μια βαθιά χαρακιά κατά μήκος. 

Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τις αφήνουμε για 5-λεπτά περίπου, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση. 

Πολλοί θέλουν να τις ζεματούν αλλά η υφή τους μετά το ζεμάτισμα είναι κάπως μαλακή που εμένα δεν μου αρέσει. 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 100 ml ελαιόλαδο, το αφήνουμε  να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο σε λεπτές φετούλες, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. 

Προσέχουμε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά, δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τα υλικά, αλλά να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες , αν βάλουμε, και το μαϊντανό ψιλοκομμένο Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να μαγειρευτούν και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Σε ένα ταψί ή πυρέξ αραδιάζουμε τις μελιτζάνες, βάζουμε τα δάχτυλά μας στη σχισμή που έχουμε χαράξει και την ανοίγουμε ώστε να σχηματιστεί μια “βαρκούλα” που μέσα θα χωρέσει το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. 

Με κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Όσο μείγμα περισσέψει το ρίχνουμε στο ταψί, γύρω από τις μελιτζάνες. 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μελώσουν οι μελιτζάνες. 

Το ιμάμ μπαϊλντί το σερβίρουμε χλιαρό, με φρέσκο ψωμί, και φέτα

Καλή επιτυχία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο