Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Κουλούρια νηστίσιμα με αρώματα τσουρεκιού


μαγειρεύει η Aglaia Alvanoudi

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι γοχ
  • 3 φακ. ξερή μαγιά
  • 150 γρ. ταχίνι
  • 600 ml χλιαρό νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. γλυκάνισο
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα Χίου
  • 2 γρ. κακουλέ
  • 3 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ. σ. ταχίνι αραιωμένο σε 50 γρ. νερό, για άλειμμα
Για την γέμιση  (προαιρετικά)
  • σταγόνες σοκολάτας
  • κανέλα
  • ζάχαρη 
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
     ·   σουσάμι

·       κανέλα
·       ζάχαρη
Εκτέλεση

Στο χλιαρό νερό διαλύω την μαγιά με μισό φλιτζάνι από το αλεύρι και όλη την ζάχαρη. Το αφήνω μέχρι να φουσκώσει λίγο, 15 λεπτά περίπου, και μετά ρίχνω το ταχίνι, ανακατεύω καλά να διαλυθεί, και μετά όλα τα μυρωδικά και τέλος το αλεύρι.
Η ζύμη κολλάει αρκετά και γίνεται μαλακή. Την αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθω τα κουλούρια σαν σαλιγκάρια και τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολα. 
Πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν σωστά. 
Γι αυτό χωρίζω την ζύμη στη μέση και ξανά σε τέταρτα κτλ ώσπου να έχω 16 ομοιόμορφα κουλούρια. Μπορείτε να τα κάνετε μικρότερα ή μεγαλύτερα προσέχοντας τον χρόνο ψησίματος. Τα αλείβω με το αραιωμένο ταχίνι και αν θέλω πασπαλίζω με ζάχαρη κανέλα και σουσάμι.
Τα αφήνω να φουσκώσουν και πάλι, και όταν διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου μισή με μια ώρα ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος, τα ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Να πω την αλήθεια τα έφτιαξα πρώτη φορά και δεν περίμενα τέτοια επιτυχία! Και στην παρασκευή και στην … κατανάλωση! Με απειλές κράτησα 4 για πρωινό!


Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο