Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τούρτα κωκ


μαγειρεύει η Stella Glava

Υλικά
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)  
  • 1 βανίλια 
  • 1 πρέζα αλάτι  
  • 150 γρμ. ζάχαρη  
  • 3 κρόκους από μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία  δωματίου)  
  • 60 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ 
  • 60 γρμκόρν φλάουρ

Για το παντεσπάνι 
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα  
  • 200 γρμ. ζάχαρη  
  • 2 βανίλιες  
  • 125 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ 
  • 35 γρμκόρν φλάουρ  
  • κ.γλbaking powder  
  • 2 πρέζες αλάτι  
  • 50 γρμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο 
Για το σιρόπι  
  • 100 γρμ. νερό  
  • 100 γρμ. ζάχαρη  
Για το γλάσο σοκολάτας 
  •  250 γρμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα 60%  
  • 250 γρμ. κρέμα γάλακτος  
  • κ.σ. βούτυρο  
Εκτέλεση
Για την κρέμα Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας γάλα που έχουμε ζεστάνει με τη ζάχαρη, στο μπολ με το κρύο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε και το γυρνάμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Κατόπιν την παγώνουμε καλά στο ψυγείο. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το κωκ, χτυπάμε λίγο με σύρμα να αφρατέψει. Για το παντεσπάνι Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 32 εκ. (ή μοιράζουμε σε δυο ταψάκια 22 εκ.) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες. Σε ένα άλλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο. Αναδιπλώνουμε με σπάτουλα και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει καλά. Για το σιρόπι Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Για το γλάσο σοκολάτας Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό και βελούδινο.
Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει. Μοντάρισμα τούρτας κωκ με γλάσο σοκολάτας Κόβουμε στη μέση οριζόντια το παντεσπάνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε τις κομμένες επιφάνειες με το κρύο σιρόπι.
Απλώνουμε την κρέμα βανίλια και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το κρύο γλάσο.



Παρατήρηση : Για την τούρτα κωκ με γλάσο από σοκολάτα όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο