Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Κεφαλοτύρι




μαγειρεύει η Κυράννα Πέλλα

Υλικά
  • 50  κιλά γάλα
  • 1 γρ τυρομαγιά ανά κιλό γάλακτος
  • 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι ανά 10 κιλά γάλακτος
  • αλάτι χοντρό
Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι γάλα ζεστό διαλύουμε την τυρομαγιά και την ρίχνουμε στο γάλα.
Προσθέτουμε και μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι ανά 10 κιλά γάλα.
Πήζουμε το γάλα στους 23 με 27 βαθμούς,
Το σκεπάζουμε και σε 1 ώρα είναι έτοιμο όπως στην εικόνα.


Ανάβουμε την φωτιά και ανακατεύουμε να σπάσει το τυρόπηγμα να γίνει κάπως σαν κρέμα.
Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία γίνεται σαν μια μπάλα!!
Αν θέλουμε να το φάμε σε λίγες μέρες ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 70 βαθμούς.
Αν δεν το φάμε γρήγορα το βγάζουμε όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 50 βαθμούς.
Βάζουμε το τυρί σε καλούπια η σε τσαντίλα και το σφίγγουμε να φύγουν τα υγρά.
Από πάνω βάζουμε και βάρος για 5 με 6 ώρες.


Βγάζουμε από τα καλούπια ή την τσαντίλα και το αλατίζουμε για 3 μέρες πάνω κάτω και στα πλαϊνά πρωί και βράδυ και είναι έτοιμο!!!
Καλή μας όρεξη!!!

Παρατήρηση από τον Μίλτο Σουλιώτη: Αφού στραγγίζει το τυρόπηγμα στο καλούπι μας μπορούμε να το βουτήξουμε μέσα στην αναθέρμαση του τυρόγαλου για πολύ λίγο έτσι ώστε να δώσει αυτή την σκληρή πέτσα εξωτερικά αργότερα η διαδικασία αναφέρεται ως αναθέρμαση, την οποία μπορούμε να την κάνουμε δύο με  τρεις φορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο