Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Καρυδόπιτα με κρέμα χωρίς αλεύρι και βούτυρο


μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά
Για την ζύμη
  • 160 γρ φρυγανιά σκόνη
  • 120 γρ καρύδια τριμμένα σαν σκόνη
  • 6 αυγά χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν παουντερ
  • 1  βανίλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
  • 1/2  κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα
  • 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ
Για το σιρόπι
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • χυμός και φλούδα ενός μικρού λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τον χυμό για 7 λεπτά. 
Κατόπιν αποσύρουμε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να κρυώνει. 
Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. 
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ποτό, τα μπαχαρικά και το μπέικιν. Ρίχνουμε εναλλάξ τη φρυγανιά με την καρυδόψιχα ενώ ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα ομοιογενές σχετικά σφιχτό μείγμα. 
Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. 
Με σπάτουλα προσθέτουμε λίγο λίγο τη μαρέγκα στο μείγμα της φρυγανιά, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, προσεκτικά για να μη φύγει ο αέρας και κόψει η μαρέγκα και χαθεί ο όγκος του γλυκού,έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Βουτυρώνουμε ένα ταψί νο 26 και στα πλαϊνά και το πασπαλίζουμε με ελάχιστη φρυγανιά και ελάχιστο αλεύρι. 
Χτυπάμε να πέσει το περίσσευμα και απλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα ώστε να είναι ομοιόμορφο παντού. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 40-50 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας με ένα μαχαιράκι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο. 
ΔΕΝ ΑΝΟΊΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΎΡΝΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 40 ΛΕΠΤΆ. 
Όταν ψηθεί αφήνουμε να γίνει χλιαρή και την χαράζουμε σε μερίδες έως κάτω και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι. 
Μετά την περιχύνουμε με κουτάλι σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε τη σαντιγί. 
Χτυπάμε την κρέμα να γίνει σαν γιαούρτι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. 
Κατόπιν την απλώνουμε πάνω στο γλυκό και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και το γλυκό είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο