Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Γαλατόπιτα ή γαλόπιτα



μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά
  • 2 κιλά γάλα
  • 5 αυγά
  • 180 - 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 - 500 γρ ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι ή και τα δύο\
  • κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • άχνη και κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα  Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. 
Μόλις ζεσταθεί λίγο το γάλα ρίχνουμε αργά αργά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. 
Αν χρειαστεί δυναμώνουμε  τη φωτιά λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει και να γίνεται κρέμα. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας πάντα,  τα αυγά, το βούτυρο, και τη βανίλια. 
Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να πήξει λίγο ακόμα να γίνει όπως η μπεσαμέλ. 
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα και το αδειάζουμε στο ταψί. 
Το βάζουμε στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας αν το τρυπήσουμε καθαρό. 
Τότε είναι έτοιμο, το βγάζουμε το πασπαλίζουμε με κανέλα αν θέλουμε η και με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσει. 
Μετά το κόβουμε και το τρώμε. Τελειώνει και κλαίμε. 
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο