Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Μπουγιαμπέσα


μαγειρεύει η Eleni Kariofilli

Υλικά

  • ψάρια  διάφορα πετρόψαρα η μικρά για σούπα. 
  • καπόνια
  • σκορπιό
  • κοκκινόψαρο
  • χάνους,
  • χριστόψαρο
  • 10 μύδια περίπου
  • 5 καβούρια
  • 300 γρ γαρίδες
  • 1 πεσκανδριτσα
  • 1 μπακαλιάρο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ψάρι θέλουμε για βραστό)
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 3  σκελίδες σκόρδο
  • 1 πατάτα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πράσο το λευκό μέρος
  • 1 ρίζα φινόκιο
  • χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 10 περίπου στήμονες κρόκο Κοζάνης
  • 2 ντομάτες στον τρίφτη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι
Εκτέλεση


Βράζουμε τα μικρά ψάρια( 15 λεπτά), τις γαρίδες(3 λεπτά),τα καβούρια(10 λεπτά)σε ξεχωριστές κατσαρόλες με νερό όσο να τα καλύπτει(ένα ποτήρι περίπου)




Στα μύδια βάζουμε 2 κουταλιές νερό γιατί βγάζουν δικό τους και τα αχνίζουμε μέχρι ν ανοίξουν.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο,το πράσο,το φινόκιο 2-3 κλωνάρια σέλερι και την πατάτα .



Προσθέτουμε την ντομάτα, το χυμό πορτοκάλι,τον κρόκο και τα δαφνόφυλλα. 
Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τους ζωμούς ψαριών,γαρίδας,καβουριών και βράζουμε μέχρι τα λαχανικά σχεδόν να λιώσουν.
Στα μεγάλα ψάρια χρησιμοποιούμε ζουμί απ αυτό που έβρασαν τα λαχανικά. 
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε ζουμί να τα σκεπάζει και τα βράζουμε 15-20 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε, απλά κουνάμε την κατσαρόλα. 
Σουρώνουμε το ζουμί και το ξαναρίχνουμε στα λαχανικά.
Περνάμε τη σούπα από μπλέντερ. 
Αν θέλουμε μπορούμε να την αφήσουμε έτσι. Προτιμώ όμως να έχω ένα πυκνό ζωμό. Όχι βελουτέ. 
Ξεψαχνίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά και να βάζουμε σε μια πιατέλα. 



Σερβίρουμε την σούπα και ρίχνουμε μέσα κομμάτια απ τα θαλασσινά. Έτσι καθένας ρίχνει ότι και όσο θέλει.
Παρατήρηση : Αν θέλουμε  να συντομεύσουμε την διαδικασία μπορούμε  να ρίξουμε νερό στα λαχανικά και όταν είναι βρασμένα να προσθέσουμε τα ψάρια με την σειρά. 
Προσωπικά προτιμώ να έχω ένα "καθαρό" ζωμό. Χωρίς τυχόν κοκαλάκια. γιατί όταν τα βράζω μόνα σουρώνω το ζουμί πριν το ρίξω. 
Άλλος τρόπος είναι να τα δέσουμε σε τούλι για να μην περάσουν κοκάλα η να φιλετάρουμε τα ψάρια. 
Παρόλο που ο δικός μου είναι μπελαλίδικος νομίζω πως βγάζει πιο έντονη τη γεύση στη σούπα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο