Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Τούρτα καραμέλας-σοκολάτας


 μαγειρεύει η Stella Glava

Υλικά
Για το παντεσπάνι 
  • 70 γρ. κακάο 
  • 250 ml νερό, βραστό 
  • 140 γρ. βούτυρο 
  • 440 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 3 αβγά 
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 260 ml ξινόγαλο
Για τη γέμιση-γλάσο 
  • 110 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 125 γρ. κακάο 
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35% 
  • 2 κ.σ. σιρόπι, βανίλιας 
Για την κρέμα καραμέλα. 
  • 1 μορφατ 
  • 1 καραμελωμενο ζαχαρούχο. 
  • Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα το μορφατ να αφρατέψει και έπειτα το ζαχαρούχο. Για πιο έντονη γεύση καραμέλας μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι καραμέλας.
Για το σερβίρισμα 
  • πουράκια, για διακόσμηση 
  • 100 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert , λιωμένη 
  • φύλλα δυόσμου 
Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα. 
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. 
Έχουμε ήδη σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Με το που αφρατέψει το μείγμα στον κάδο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. (θέλουμε να χτυπηθούν καλά η ζάχαρη με τα αυγά) 
Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα κακάο-νερό στον κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Αφαιρούμε από τον κάδο και με ένα κουτάλι, παίρνουμε ότι έχει κολλήσει από το μείγμα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε καλά. 
Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. 
Σε δύο στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 22 εκ. βάζουμε μέσα 2 βουτυρωμένες λαδόκολλες σε στρογγυλό σχήμα ώστε να καλύπτουν τον πάτο. 



Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο, για 35-40 λεπτά (σε περίπτωση που δεν έχουμε 2 φόρμες, ψήνουμε πρώτα τη μισή γέμιση και μετά την άλλη μισή) και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο