Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Σπανακόπιτα





μαγειρεύει η Andrina Antoniou

Υλικά
Για την ζύμη
  • 2 ½ ποτήρια αλεύρι
  • ½  ποτήρι βούτυρο φυτικό
  • 1 ποτήρι γιαούρτι
  • 1 αυγό
Για την γέμιση
  • 4 μεγάλες δέσμες σπανάκι( 4 ποτήρια σπανάκι βρασμένο και καλά στραγγισμένο )
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ ποτηριού λάδι
  • 1 χαλούμι
  • 250 γρ φέτα λιωμένη με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια
  • μυζήθρα ίση σε μέγεθος με το χαλούμι ανάλατη και τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 4 αυγά
Για την επικάλυψη
  • ½ ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι νερού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Κόβουμε , πλένουμε , βράζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σοτάρουμε στο λάδι πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σπανάκι. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τρία τυριά, το χαλούμι, την φέτα και την μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά. 
Σειρά έχουν τα αυγά ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε και πάλι.
Πάμε να κάνουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώνουμε με το χέρι καλά. Αν δούμε πως χρειάζεται λίγο ακόμη αλεύρι το προσθέτουμε και ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη αφράτη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το τοποθετούμε σε ένα αλάδωτο πυρέξ.
Απλώνουμε με το χέρι καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι και αδειάζουμε την γέμιση.
Το υπόλοιπο της ζύμης το ανοίγουμε σε φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση  μέχτρι τια άκρες.
Με τα δάχτυλα ενώνουμε και κολλάμε τα δύο φύλλα. 
Τρυπάμε και το πάνω φύλλο ελαφρά με το πιρούνι και το αλείφουμε με το ασπράδι με το νερό.


Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο