Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Συνταγή για ψωμί με κίτρινο σκληρό αλεύρι, αλλά και για την καλύτερη βάση πίτσας.



μαγειρεύει ο Chris DePer

Υλικά
  • Για κάθε κιλό κίτρινου αλευριού
  • 2 φακελάκια ξερής μαγιάς
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 2 σφηνάκια λάδι
  • 750 ml νερό (το κίτρινο έχει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα, οπότε χρειάζεται περισσότερο νερό, αλλά το πόσο έχει να κάνει με την ποιότητα του) 
Εκτέλεση

Βάζω την μαγιά με την ζάχαρη, το λάδι και λίγο χλιαρό νερό σε ένα μπολ για να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Αφού φουσκώσει την ρίχνω στο κέντρο του αλευριού, ρίχνω και σταδιακά νερό και αρχίζω να φέρνω το έξω μέσα.
Δεν πατάω ποτέ με τις γροθιές για να μην βγει ο αέρας, απλά αναδιπλώνω για 20 περίπου λεπτά, φέρνοντας το έξω μέσα.
Το σκεπάζω και το αφήνω να φουσκώσει.
Σε μια ώρα περίπου, αφού το δουλέψω λίγο, το χωρίζω σε καρβέλια και δουλεύω αλευρώνοντας το κάθε ένα χωριστά, πάλι αναδιπλώνοντας και τα αφήνω για 1 με 2 ώρες να φουσκώσουνν πάλι και φουρνίζω...

Σημείωση : Την ίδια ζύμη χρησιμοποιώ και για την βάση πίτσας, τα καλτσόνε κλπ. Για τυρόψωμο και το ελαιόψωμο, βάζω το τυρί ή τις ελιές στο τελευταίο ζύμωμα που δίνω σχήμα στο ψωμί, φέρνοντας την ζύμη από έξω προς τα μέσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο