Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Κατσικάκι γεμιστό


μαγειρεύει ο Lefko Limni


Υλικά 
  • 1 μπροστινό από κατσικάκι γάλακτος (ή αρνάκι), κατά προτίμηση θηλυκό
  • 1 “τσεμπέρι”, για να το καλύψουμε (= μπόλια σπλάχνων από λίπος)
  • 2-3 κιλά πατάτες
  • 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι λάδι για το ταψί
  • 3 κουταλιές βούτυρο μαγειρικής (προαιρετικά)
  • 2-3 φλιτζάνια νερό περίπου
  • αλάτι και πιπέρι
  • μεγάλο και βαθύ ταψί ή γάστρα
  • 1 μεγάλη βελόνα και γερή λευκή κλωστή
  • Για τη γέμιση
  • 1-2 συκωταριές κατσικίσιες
  • 1 ποτήρι νερού ρύζι γλασέ
  • 1-2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ (ή ψιλοκομμένο ντοματάκι ½ κιλού)
  • 1-1,5 φλιτζάνι λάδι για τη γέμιση (περίπου)
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου)
  • αλάτι και πιπέρι
  • (προαιρετικά: κάστανα, κουκουνάρια, σταφίδες)
Εκτέλεση 

Πλένουμε καλά το κατσικάκι κι έπειτα το ανοίγουμε προσεκτικά από το πάνω μέρος, για να γίνει σακούλα. 
Καλό είναι να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει, γιατί δεν πρέπει να γίνουν τρύπες. 
Το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε σε μια λεκάνη, να στραγγίξει.
Κόβουμε τις συκωταριές σε κομματάκια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε. Βάζουμε μετά λάδι σ’ ένα βαθύ τηγάνι και τα τσιγαρίζουμε καλά. 
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και ένα ποτήρι νερό περίπου και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά 30΄λεπτά.
 Έπειτα ρίχνουμε καθαρισμένο και πλυμένο το ρύζι και λίγα κάστανα καθαρισμένα, αλάτι και πιπέρι. 
Αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε λίγη ώρα, για να σκάσει το ρύζι. 
Προσοχή, να μη γίνει λαπάς!…
Άμα κρυώσει λίγο η γέμιση, αρχίζουμε να γεμίζουμε με αυτήν σιγά-σιγά το κατσικάκι (Είναι δουλειά για δύο! Καμιά φορά βοηθούν και τα παιδιά ή οι άντρες του σπιτιού). Φροντίζουμε να γεμίσει καλά, χωρίς όμως να το πιέζουμε πολύ. 
Αφήνουμε ελάχιστο κενό χώρο, για να σκάσει το ρύζι.
Απολυμαίνουμε έπειτα μια τσαγκαροβελόνα, την περνούμε με χοντρή λευκή βαμβακερή κλωστή και ράβουμε το άνοιγμα με αραιές βελονιές, για να μη χυθεί η γέμιση (Μετά το ψήσιμο, θα φροντίσουμε να βγάλουμε την κλωστή, πριν από το σερβίρισμα). 
Απλώνουμε πάνω στο γεμισμένο κατσικάκι το “τσεμπέρι”, για να μην καεί, και το βάζουμε σε ταψί ή γάστρα. 
Αν θέλουμε, αντί για λάδι, το αλείφουμε από πάνω με βούτυρο μαγειρικής, για να γίνει πιο μαλακό.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις αλατίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο ταψί, γύρω από το κρέας. 
Ρίχνουμε στο ταψί 2-3 φλιτζάνια νερό περίπου. Διαλύουμε μετά 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ σε λίγο ζεστό νερό και περιχύνουμε το κατσικάκι και τις πατάτες. Τέλος, ρίχνουμε πιπέρι, λάδι και προαιρετικά λίγο βούτυρο μαγειρικής.
Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. 
Τις αλατίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο ταψί, γύρω από το κρέας. Ρίχνουμε στο ταψί 2-3 φλιτζάνια νερό περίπου. 
Διαλύουμε μετά 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ σε λίγο ζεστό νερό και περιχύνουμε το κατσικάκι και τις πατάτες. 
Τέλος, ρίχνουμε πιπέρι, λάδι και προαιρετικά λίγο βούτυρο μαγειρικής.
Το ψήνουμε 2 - 2,5 ώρες περίπου στο φούρνο, αρχικά σε δυνατή φωτιά, για μία ώρα περίπου. 
Έπειτα το γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε μέτριο φούρνο, προσέχοντας να μην καεί.
Αφαιρούμε την κλωστή με προσοχή, το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει με κόκκινο ημίγλυκο κρασί.
Καλή όρεξη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο