Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Ντοματοτυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού




μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά για τη ζύμη
  • 300  γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 ml ελαιόλαδο και επιπλέον για την επάλειψη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 300 γρ φέτα
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπεριές χρωματιστές
  • 2 αυγά
  • 4 κ σ.ελαιόλαδο
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. 
Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι  το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας με το άλλο μας χέρι, μέχρι να σχηματίσουμε μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά.


 Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε  μέχρι να αποβάλλουν οι ντομάτες τα υγρά τους και να εξατμιστούν.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη και τον βασιλικό και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. 
Όταν πλέον δεν υπάρχουν υγρά στο τηγάνι, αποσύρουμε από την φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ  και αφήνουμε να κρυώσει.
Θρυμματίζουμε την φέτα στο μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό και τα αυγά. 
Ανακατεύουμε.




Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για τον πάτο του ταψιού και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος της πίτας.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με πλάστη 



και το προσαρμόζουμε σε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί.


Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη γέμιση.




Ανοίγουμε με πλάστη και το άλλο, μικρότερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες.
Λαδώνουμε τη ζύμη και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 60-70 λεπτά, μέχρι να χρυσοψηθεί η ζύμη.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.



Παρατήρηση : η δόση είναι για ταψί πυρίμαχο  30Χ25 εκ. και είναι συνταγή της madame ginger


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο