Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τάρτα μανιταριών


μαγειρεύει η Eleni Kariofilli

Υλικά για την ζύμη
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100ml λάδι ( ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, η μισό μισό)
  • 50 ml γάλα
  • 1  αυγό
  • αλάτι
  • λάδι
Υλικά για την γέμιση
  •  μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο το λευκό μέρος
  • μανιτάρια ( έβαλα χρυσές τρομπέτες, αλλά δεν έχει σημασία το είδος)
  • ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο
  • κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κεσεδάκι τυρί κρέμα
  • 2 αυγά
  • τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση 

Στην κανονική της εκδοχή η ζύμη τάρτας ( μπριζέ) θέλει βούτυρο. Με λάδι είναι λίγο πιο ελαφριά, αφού στη γέμιση έτσι κι αλλιώς η χοληστερίνη θα κάνει πάρτυ. 
Είναι ζύμη πασπαρτού, τόσο για αλμυρές, όσο και για γλυκές παρασκευές, που αντί για αλάτι βάζεις ζάχαρη
Ρίχνουμε το λάδι στο αλεύρι και τρίβουμε να γίνει σαν ψίχουλα, προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι όχι απαραίτητα ομοιόμορφο. 
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Ανοίγουμε ένα φύλλο ανάλογο με την ταρτιέρα η το ταψάκι μας, ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. 
Καλύπτουμε το φύλλο με λαδόκολλα και πάνω βάζουμε βάρος ( φασόλια η ρεβίθια). Ψήνουμε την τάρτα. 
Φτιάχνουμε την γέμιση. 
Σοτάρουμε  το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια  Τα σοτάρουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και τα σβήνουμε με κρασί. 
Αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τα στρώνουμε στην ψημένη τάρτα. 
Στο μουλτι χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τα δύο αυγά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω απ' τα μανιτάρια και ψήνουμε με μέτριο φούρνο μέχρι να δέσει η κρέμα. ( Περίπου μισή ώρα). 
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για ένα πεντάλεπτο ακόμα να λιώσει το τυρί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο