Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Σαΐτια Μονεμβασιάς

 


μαγειρεύει η Ελένη Κοσμοπούλου

Υλικά για την ζύμη

  • 750 γρ αλεύρι για φύλλο
  • 2 κ σ ελαιόλαδο
  • 300 γρ νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ γλ αλάτι

Για την γέμιση

  • 500 γρ κατσικίσιο τυρί
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθος
  • 150 γρ λάδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη. 

Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα διάστασης περίπου 70*70εκ. 

Κόβουμε τα 3 φύλλα σε σχήμα σταυρού ώστε να δημιουργήσει το καθένα 4 κομμάτια.

Ανακατεύουμε τα χορταρικά με το τυρί και το λάδι. Βάζουμε 1 1/2 κ σ από το μείγμα της γέμισης πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου και το διπλώνουμε εσωκλείοντας τη γέμιση. 



Για περισσότερη ευκολία, και για να μην διαλύσει το σαίτι, πριν το γεμίσουμε  τοποθετούμε το κάθε κομμάτι φύλλου πάνω σε ένα πιάτο και όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε απλά αναποδογυρίζουμε το πιάτο στην πλάκα ή στο τηγάνι.

Σημειώσεις : Τα σαΐτια πρέπει να ψηθούν αμέσως μόλις φτιαχτούν. Το ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε καυτή μεταλλική πλάκα που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση. 

Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τα σαΐτια μας 4-6 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. 

Το φύλλο πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να διακρίνονται τα υλικά της γέμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο