Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Πετιμέζι από σύκα

 


μαγειρεύει η Μαρια Ν.Κιτσου

Υλικά

  • σύκα ώριμα
  • νερό
  • ζάχαρη, όση θέλουμε

Εκτέλεση

Σε μεγάλο σκεύος (εμείς στο χωριό, το κάνουμε στο καζάνι, πάνω στην πυροστιά), βάζουμε ώριμα πλυμένα και κομμένα στη μέση σύκα, μπόλικο νερό να τα σκεπάσει και να περισσεύει και πιο πάνω ακόμα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ. 

Αφού μισοκρυώσουν τα ρίχνουμε σε κόσκινα ή μεγάλα λεπτά στραγγιστήρια, που τα έχουμε τοποθετήσει πάνω σε λεκάνες. 

Τ' αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίσουν καλά. 

Παίρνουμε το καθαρό αυτό ζουμί και το βάζουμε πάλι στο καζάνι, με όση ζάχαρη θέλουμε. Τη ρίχνουμε λίγη-λίγη και δοκιμάζουμε. 

Μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου ζάχαρη, απλά τότε θ' αργήσει πολύ να "δέσει" το σιρόπι - δηλαδή το πετιμέζι. 

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ως ότου γίνει πηχτούτσικο σιρόπι. 

Όπως είναι καυτό, το κλείνουμε αεροστεγώς σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και διατηρείται έτσι για χρόνια!!! 

Σημειώσεις : Στο γλυκό που σας δείχνω εγώ, έβαλα πετιμέζι φτιαγμένο το 2012!! Δέστε το στην παρακάτω φωτογραφία, είναι τέλειο σαν φρέσκο! 

Επίσης, μου είπε η μαμά μου ότι γίνεται και με άλλα φρούτα, αλλά πρέπει να περιέχουν αρκετή πηκτίνη. Π.χ. κυδώνια, μήλα, αχλάδια, σταφύλια.... αλλιώς χρειάζεται πολύ ζάχαρη για να δέσει και να πηχτώσει. 

Να πω ακόμα ότι με το πετιμέζι αυτό, φτιάχνουν ρετσέλια (κυκλοφορούν συνταγές στο διαδίκτυο) και ακόμα είναι φανταστικό με τις κρέπες, αντί για μερέντα ή με τις αυγόφετες!!! Ελπίζω να ήμουν αρκετά διαφωτιστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο