Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ

 


μαγειρεύει η Mary Anastasopoulou


Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 700 περίπου γραμμάρια κιμά, επειδή έχουμε δικά μας αιγοπρόβατα φτιάχνω κιμά από αυτά και βάζω και χοιρινό, μισό μισό...
  • ρύζι Καρολίνα, το βάζω με το μάτι πάντα, περίπου 200 γρ ..
  • 1 κρεμμύδι
  • μαϊντανό
Εκτέλεση

Βράζω το λάχανο και όταν είναι έτοιμο κρατάω το ζουμί για να το ρίξω στους ντολμάδες. 

Ετοιμάζω τη γέμιση με το κιμά , το ρύζι ,το μαϊντανό, το κρεμμύδι ,αλάτι και πιπέρι. βάζω μερικά φύλλα στη κατσαρόλα και αν έχω κοκάλα από κρέας τα βάζω και αυτά να βγάλουν το ζουμάκι τους. αλλιώς ρίχνω ζωμό από κρέας που έχω κρατήσει στη κατάψυξη. 

Ετοιμάζω τους ντολμάδες και τους τοποθετώ γύρω γύρω σε στρώσεις στη κατσαρόλα, αφήνω και λίγο κιμά να τον κάνω μπαλάκια και να τα βάλω και αυτά για το μικρό μου το γιο, το μοσχαναθρεμμένο.... γιατί αλλιώς παίρνει το λαχανοντολμα και τον ξεφλουδίζει με χειρουργική ακρίβεια....και ποιος τρώει το λάχανο που βγάζει; ποιος άλλος... σε μουα... η χοντρή του σπιτιού... όλοι οι υπόλοιποι είναι λαμπάδες, ευτυχώς...
Συνεχίζω ακάθεκτη, ζητώντας συγνώμη από την φίλτατη διαχειρίστρια και τα αγαπητά μέλη για την παράτυπη εκτέλεση της συνταγής, μόνο η Εύη Νικολαιδου πιστεύω θα μπορούσε να με δικαιολογήσει, της οποίας οι δημοσιεύσεις οφείλω να ομολογήσω με εξιτάρουν και η απουσία τους με λυπεί... 

αφού, λοιπόν , έχω τελειώσει με την χωροθέτηση της κατσαρόλας, τοποθετώ ένα πιάτο από την ανάποδη μεριά φυσικά για να μην πιάσουν τον χορό, ρίχνω από το ζουμί που έβρασα το λάχανο, προσθέτω όπως είπα πριν το ζωμό κρέατος , λίγο βούτυρο και πολύ λίγο λάδι. 

Αφήνω να σιγοβράσουν και όταν είναι έτοιμα βάζω σε ένα κατσαρολάκι βούτυρο ,αλεύρι , το ζουμί από το φαγητό, λίγο γάλα , λεμονί χυμό και φτιάχνω τη σαλτσούλα ...

αυτά εν ολίγοις....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο