Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

 


μαγειρεύει η Kiki Giorgos Mino

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι σπορέλαιο
  • 4 κ. σ κονιάκ
  • 1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 /2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
  • 2-3 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη ή στέβια
  • 1 /2 κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ. γλ. κανέλα (κοφτό)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 500γρ περίπου αλεύρι
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το γαρνίρισμα

  • ψιλοκομμένο καρύδι

Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη

  • 2½ φλ. μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.

Βάζουμε το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.



Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 ή 180 στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι ή λεμόνι και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

Βράζουμε το σιρόπι με μέλι για 5′ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό ίσα που να κοχλάζει.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα λίγα την φορά, στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγη ώρα παραπάνω στο σιρόπι μελιού.

Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι.

Μυστικά για το σιρόπιασμα

Εάν θέλετε, μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με σκέτο χλιαρό μέλι. 

Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι. 

Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό. 

Αραδιάστε σε ταψί όλα τα κρύα μελομακάρονα το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους. 

Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα μελομακάρονα στο ταψί. 

Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι. Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.

 Σημείωση : Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη λίγη στέβια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο