Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Κοτόπουλο γεμιστό

 


μαγειρεύει η Kiki Giorgos Mino

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο

Για τη γέμιση

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
  • 200 γρ κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη γέμιση: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι , τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. 

Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 

Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσει η γέμιση, και να μισοβράσει το ρύζι. 

Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε μέσα με μία μεγάλη γάστρα ή ένα ταψί και το αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. 

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση που φτιάξαμε και το ράβουμε να κλείσει καλά με βελόνα και κλωστή.

Το στολίζουμε με ροδέλες λεμόνι , πορτοκάλι και βάζουμε στα πόδια

Σημειώσεις : για να μην φαίνεται το δέσιμο δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι. 

Εγώ έβαλα και λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό για χρώμα . 

Και ένα κλαδί από δεντρολίβανο.

Θα το συνοδεύσω στη γάστρα με πατάτες 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο