Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Βασιλόπιτα τσουρέκι

 


μαγειρεύει η Stella Gklava 

Υλικά για την μαγιά

  • 110 γρ νωπή μαγιά
  • 200 γρ. γάλα χλιαρό
  • 100 γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι

Υλικά ζύμης Νο.1

  • 3 αυγά
  • 200γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας αγελαδινό λιωμένο
  • 380γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. γάλα

Υλικά ζύμης Νο.2

  • 2 κουταλάκια μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι κακουλέ (όλα σε σκόνη)
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου, δυνατό για τσουρέκι

 Εκτέλεση

Ενώνουμε την νωπή μαγιά μαζί με τα 200 γρ χλιαρό γάλα να είναι στους  38 βαθμούς με θερμόμετρο ή να το αισθανθούμε χλιαρό αλλά προς κρύο, αν είναι πολύ ζεστό θα μας κάψει την μαγιά .

Προσθέτουμε και τα 100γρ αλεύρι σκληρό (δυνατό) για τσουρέκι τα ζυμώνουμε ελαφρά αφού διαλύσουμε με τα χέρια μας την μαγιά στο γάλα πρώτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης Νο.1, έχουμε ζεστάνει πριν να λιώσει το βούτυρο και δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς, χλιαρό προς κρύο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά στο μίξερ με γάντζο ή στο χέρι.

Ζύμη Νο2. Σε μια μεγάλη λεκάνη η σε μεγάλο μίξερ ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά μαζί με τα υπόλοιπα και προσθέτουμε, 2 κουταλάκια μαχλέπι 1/2 κουταλάκι μαστίχα 2 βανίλιες, αν θέλουμε και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι 1/2 κουταλάκι κακουλέ (ολα σε σκόνη) 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκι ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά περίπου 15 με 20 λεπτά, ίσως χρειαστεί λιγάκι αλεύρι παραπάνω το πολύ 100 με 200γρ. 

Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί 22 με 24 εκ. και την μισή ζύμη 1 κιλό περίπου την πατάμε μέσα να απλωθεί καλά στο ταψί. (βγαίνουν 2 μονόκιλες, άρα 2 ταψάκια) ή βάζουμε σε μεγάλο ταψί όλη την ζύμη, 2 κιλά σε 30 με 32 εκ. 

Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω από 1 ώρα ίσως και 2, ανάλογα την ζέστη που έχουμε στον χώρο μας . 

Βάζουμε και το κέρμα μας πιο πριν

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά ανάλογα το μέγεθος, Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα λευκά ωμά τα βάζουμε πριν το ψήσιμο. 

Σημειώσεις : Αν θέλουμε να γράψουμε με γλάσο χτυπάμε 1 ασπράδι με 1 κούπα άχνη ή και λίγο παραπάνω και λίγο χυμό λεμονιού.

Γράφουμε μετά το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει καλά 

Αν θέλουμε γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί και λιώνουμε 150γρ κουβερτούρα με 2 κουταλιές ηλιέλαιο ή δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος αν την θέλουμε πιο ρευστή.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο