Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Τσουρέκι - βασιλόπιτα

 


μαγειρεύει η Kiki Giorgos Mino

Υλικά   

  • 1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις η δυνατό (κοσκινισμένο) 
  • 60 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή 
  • 1/2 κούπας βούτυρο 
  • 1 κούπα ζάχαρη 
  • 1 βανίλια 
  • 1 κ.γ μαχλέπι αλεσμένο 
  • 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού 
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού 
  • 1/2 κούπας χλιαρό γάλα 
  • 3 αυγά 
  • 1 κρόκο  για το άλειμμα 

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε 4 κουταλιές νερό ζεστό . 

Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10΄, ώσπου να κάνει φούσκες. 

Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. 

Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι. 

Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ’ αυγά. 

Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. 

Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. 

Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. 

Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου. 

Πατήστε τη, να ξεφουσκώσει. Πλάστε ένα η πολλά τσουρέκια. Σκεπάστε τα κι αφήστε τα, να διπλασιασθούν σε όγκο, 30’ περίπου. 

Αλείψτε τα με ασπράδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τα με τ’ αμύγδαλα ή πασπαλίστε τα με λίγο σουσάμι. 

Ψήστε σε φούρνο 165-170C για 20 με 30 λεπτά περίπου.

Μέχρι να ροδοκοκκινήσει  

Όταν κρυώσουν, σκεπάστε τα με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν. 

Έκανα ένα στρογγυλό κ 3 μεγάλα τσουρέκια πλεξούδες. 

Το στρογγυλό έγινε για βασιλόπιτα! 

Έλιωσα σοκολάτα γάλακτος άσπρη επάνω σε όλη την επιφάνεια για στόλισμα έγραψα με στιλό ζαχαροπλαστικής και πήρα διακοσμητικό ζαχαρόπαστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο