Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

 


μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά

  • 1 τσίπουρα 400γρ
  • χοντρό θαλασσινό αλάτι μπόλικο, υπολογίζω περίπου 4 φλ.τσ ίσως παραπάνω, εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού 
  • λίγες φέτες φινόκιο
  • 1 φρ. κρεμμύδι
  • λίγο δεντρολίβανο
  • φέτες λεμονιού
  • λίγο θυμάρι 
  • ρίγανη 
  • λίγο πιπέρι

Για τη σος 

  • λάδι
  • λεμόνι
  • κουρκουμάς
  • λίγο βασιλικό
  • λίγο θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ταψί μεγαλύτερο από το ψάρι μας στρώνουμε λαδόκολλα. Βάζουμε το ψάρι. 

Στην κοιλιά του μέσα, βάζουμε φινόκιο το κρεμμυδάκι, το λεμόνι, το δεντρολίβανο, λίγο πιπέρι, λίγο θυμάρι και ρίγανη. 

Το σκεπάζουμε με φέτες λεμονιού, ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Σε μπολ, βάζουμε τα ασπράδια, το αλάτι και λίγο δεντρολίβανο και φτιάχνουμε μια λάσπη. 

Σκεπάζουμε με αυτήν το ψάρι ξεκινώντας από τα πλαϊνά. Πρώτα δηλαδή γύρω γύρω και μετά από πάνω. 

Χτίζουμε καλά να μην υπάρχει πουθενά κενό.

Έχουμε εν τω μεταξύ προθερμάνει τον φούρνο αντιστάσεις στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ψάρι στο φούρνο και ψήνουμε περίπου 35.- 40 λεπτά, έως ότου η κρουστά γίνει χρυσαφί.

Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού. Αν είναι μεγαλύτερο αυξάνουμε ανάλογα τον χρόνο. 

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και με μεγάλο γερό μαχαίρι, τρυπάμε με προσοχή γύρω γύρω την κρούστα, αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο για να χτυπήσουμε το μαχαίρι σαν να έχουμε σφυράκι. 

Θα δούμε να βγαίνει ένα κομμάτι σαν καπάκι το αφαιρούμε και συνεχίζουμε. Κατόπιν αφαιρούμε την πέτσα, βγαίνει πανεύκολα και με προσοχή βγάζουμε τα φιλέτα του ψαριού και ξεψαχνίζουμε το υπόλοιπο. 

Σερβίρουμε μαζί με λαχανικά βραστά, εγώ είχα χόρτα, και περιχύνουμε με την σος που την έχουμε φτιάξει χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί.

Σημείωση : φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ψάρι θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο