Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

 


μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά

  • 1200 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  •  500 ml φρέσκο γάλα
  • 400 γρ ζάχαρη
  • 185 γρ. βούτυρο
  • 12 γρ ξηρή μαγιά
  • 10 γρ μαχλέπι
  • 3 γρ μαστίχα Χίου
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Για την επάλειψη 

  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κσ νερό
  • λίγο καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τα μυρωδικά. 

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, το γάλα τη ζάχαρη, το βούτυρο. Δεν θέλουμε να κάψει ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο. 

Το μείγμα πρέπει να μείνει χλιαρό. Αν ζεστάθηκε πιο πολύ το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν χρησιμοποιηθεί. 

Κατόπιν ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα αυγά αφού προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Ανακατεύουμε γρήγορα να μη ψηθούν τα αυγά και προσθέτουμε το αλάτι. 

Κατόπιν  αυτό το μείγμα το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. 

Όχι χέρια. 

Θα δούμε σιγά σιγά να ξεκολλάει στο ανακάτεμα η ζύμη από το μπολ, αλλά δεν θα είναι σφιχτή. Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε δύο ώρες να τριπλασιαστεί, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου ίσως πάρει περισσότερη ώρα. 

Κατόπιν με μια σπάτουλα σιλικόνης διπλώνουμε 5 - 6φορες τη ζύμη από έξω προς τα μέσα απαλά να ξεφουσκώσει. 

Λαδώνουμε με σπορέλαιο καθαρό μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη. 

Σκεπάζουμε καλά και τη βάζουμε στο ψυγείο όλη νύχτα. Το πρωί τη βγάζουμε και αφήνουμε το μπολ να έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου μιάμιση ώρα. 

Λαδώνουμε ελαφρά τον πάγκο με σπορέλαιο και τα χέρια μας και αδειάζουμε τη ζύμη. 

Τη χωρίζουμε στα 4 για να γίνουν 4 τσουρέκια. Εγώ το ένα από αυτά το χώρισα σε άλλα δύο και έβγαλα πέντε τσουρέκια διαφόρων μεγεθών. 

Ετοιμάζουμε τα κορδόνια ζύμης από κάθε κομμάτι και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα, σκεπάζουμε και αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσουν. 

Αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου και πασπαλίζουμε με ότι θέλουμε. Εγώ έβαλα σε άλλα φιλέ αμύγδαλο και ασπρόμαυρο σουσάμι, και σε άλλα αμύγδαλο και τρούφα. 

Έφτιαξα ένα γεμιστό με μαρμελάδα φράουλα, δυο με σοκολάτα και δύο σκέτα.

 Σε κάποια έβαλα αυγά πασχαλινά με ένα κολπάκι που έμαθα. Το αυγό που στολίζουμε δεν το βάζουμε στο ψήσιμο.

 Μόλις βγει το τσουρέκι από το φούρνο κάνουμε με το χέρι της ξύλινης κουτάλας μια βαθιά τρύπα και βάζουμε το αυγό πιέζοντας ελαφρά. 

Όταν κρυώσει το τσουρέκι η ζύμη σφίγγει γύρω από το αυγό κι έτσι μένει στη θέση του. 

Φέτος τα αυγά βάφτηκαν με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής και τα τσουρέκια ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα στους 160 βαθμούς στη μέση για 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο