Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Μπακαλιάρος πλακί με γλυκοπατάτα

 


μαγειρεύει η Giota Haropoulou

 Υλικά

  • μπακαλιάρος υγράλατος
  • γλυκοπατάτες
  • σκόρδο φρέσκο ή ξερό
  • 1 κρεμμύδι ξερό 
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ντομάτες κονκασέ
  • μαϊντανός
  • λίγες μαύρες σταφίδες η λίγο μελι
  • 1-2 φύλα δάφνης
  • λάδι
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρια διάφορα
  • λίγο νερό

Εκτέλεση

 Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο σχεδόν 48 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό. 

Κόβουμε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Τα στρώνουμε στο ταψί και προσθέτουμε τα μυρωδικά. 

Βάζουμε τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα κάτω και σκεπάζουμε με τις ντομάτες. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το λάδι και το νερό και ψήνουμε με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, περίπου 1 1/2 ώρα ανάλογα με τον φούρνο. 

Σημείωση : Όταν ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο τον βάζουμε στο νερό, μέσα σε σουρωτήρι, ώστε να υπάρχει κενό μεταξύ του ψαριού και του πάτου το μπολ. 

Επειδή το αλάτι έχει την ικανότητα να καταβυθίζεται, καταλήγει στον πάτο του σκεύος. 

Αν ακουμπάει ο μπακαλιάρος εκεί, δεν ξαρμυρίζει γρήγορα. 

Αν όμως τον έχουμε στο σουρωτήρι, δεν έρχεται σε επαφή με το αλάτι κι έτσι ξαρμυρίζει γρηγορότερα και σωστότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο