Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Χοιρινό με λαχανικά γλυκοκαυτερό

 


μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

  • αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι, (κατά βούληση) ξεσποριασμένες 
  • 2 κ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 1 κ. γλυκού σπόροι κύμινου
  • 1/2 κ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1,5 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλα, κοµµένα σε μακρόστενες λουρίδες
  • 1 κ. σούπας λάδι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 6 πράσινες πιπεριές τσίλι, κομμένες στα δύο κατά µμήκος 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ. σούπας ξίδι βαλσάµικο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
  • καρότο ψιλοκομμένο
  • λάχανο ψιλοκομμένο
  • πιπεριές ψιλοκομμένες χρωματιστές
  • 1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
  • μέλι (ανάλογα με το πόσο καυτερό ή πόσο γλυκό το θέλουμε)
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι επιπλέον, ξεσποριασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες (προαιρετική)
  • αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τα τσίλι, τους σπόρους του κόλιανδρου  και του κύμινου, τον τριμμένο κουρκουμά και τους κόκκους πιπεριού μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. 

Αλέθουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη, χρησιμοποιώντας έναν μύλο μπαχαρικών ή πολυκόφτη 

Αναμειγνύουμε µε τον χυμό λεμονιού , το μέλι και την ζάχαρη και το κρέας. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 2 ώρες.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, Προσθέτουμε το μείγμα µε το κρέας λίγο-λίγο και το αφήνουμε να ροδίσει παντού. Ξαναβάζουμε όλο το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το τσίλι,  και την κανέλα. 

Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν µε το χοιρινό.

Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο,  χαμηλώνουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να βγουν οι χυμοί του κρέατος και μαζί µε τα μπαχαρικά να δημιουργήσουν μια πηχτή σάλτσα 

Προσθέτουμε το ξίδι, το σκόρδο και 250 ml νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 60-70 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τελείως το χοιρινό. 

Αλατίζουμε και γαρνίρουμε µε το τσίλι πριν το σερβίρισμα αν θέλουμε και άλλο καυτερό φυσικά!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο