Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Μουσακάς

 


μαγειρεύει η Evi Nikolaidou

Υλικά 

  • μελιτζάνες
  • πατάτες

Για τον κιμά

  • 3/4 του κιλού κιμάς
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • ελαιόλαδο
  • λίγη ζάχαρη
  • 3 ντομάτες 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ σ πελτέ

Για την μπεσαμέλ

  • 5 κ σ βούτυρο
  • λίγο αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά

Για την επικάλυψη

  • 1 φακελάκι με μείγμα 4 τυριών

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. 

Τις στραγγίζουμε και μετά τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε κι αυτές.

Ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι και μόλις πιεί τα υγρά του βάζουμε και τον κιμά.

Λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σπυρωτός ο κιμάς. Προσθέτουμε λίγο λάδι και την ζάχαρη. Βάζουμε και τις ντομάτες λιωμένες κι αυτές και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του το μείγμα μας.

Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει μια μάζα ανακατεύοντας συνεχώς.

Ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα. Όταν πήξει και γίνει χυλός πηχτός αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 2 αυγά καλά χτυπημένα. 

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.

Στο ταψί στρώνουμε τις πατάτες αφού τις αλατίσουμε. Από πάνω αραδιάζουμε αλατισμένες τις μελιτζάνες. 


Καλύπτουμε με τον κιμά και τον στρώνουμε με μια κουτάλα. 


Σειρά έχει η μπεσαμέλ. Στο τέλος καλύπτουμε με το μείγμα των 4 τυριών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.



Αφήνουμε να γίνει χλιαρό  και κόβουμε. 

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο