Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Κοτόπουλο γεμιστό

 




μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά 

  • 1 κοτόπουλο

Για την γέμιση

  • 1/4 κιμάς
  • 1 κρεμμύδι
  • ρακόμελο
  • 2-3 κ σ ρύζι νυχάκι
  • 4 κάστανα  
  • 4 καρύδια
  • λίγη μαύρη σταφίδα
  • κεφαλογραβιέρα
  • κουκουνάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 2-3 κ σ χυμό από λεμόνι, πορτοκάλι και μανταρίνι
  • μουστάρδα

Γύρω από το κοτόπουλο

  • 2 μήλα
  • 2-3 κυβάκια βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 2-3 κ σ λάδι
  • λίγες πατάτες

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τον κιμά  με το κρεμμύδι και το σβήνουμε με ρακόμελο.

Ρίχνουμε  πολύ λίγο νερό και τα αφήνουμε  να βράσουν. Μόλις πιούν τα υγρά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε  το ρύζι νυχάκι, τα κάστανα ωμά σπασμένα, τα  καρύδια χοντροκομμένα, την  μαύρη σταφίδα, την κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους και λίγο κουκουνάρι με το μάτι, αλάτι πιπέρι λίγο θυμάρι και δύο τρεις κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι, πορτοκάλι,  μανταρίνι και μουστάρδα. Γεμίζουμε  με ένα κουτάλι την κοιλιά του πουλερικού και κλείνουμε το άνοιγμα με μια πορτοκαλόφλουδα. 

Ανασηκώνουμε  την πέτσα όπου μπορούμε και βάζουμε  κι εκεί γέμιση.

Κόβουμε δύο μήλα στη μέση, αδειάζουμε αρκετή από την σάρκα να γίνουν φωλιές και βάζουμε γέμιση κι εκεί.

Τα τοποθετούμε  κι αυτά στη γάστρα μαζί με το κοτόπουλο. Γύρω γύρω βάζουμε τις φλούδες από το μανταρίνι και το λεμόνι. 

Με τον χυμό εσπεριδοειδών που . προανέφερα κάνουμε ενέσεις σε όλο το κοτόπουλο, ειδικά στο στήθος για να γίνει ζουμερό. 

Αλείφουμε  όλο το πουλερικό με μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε λίγο ξερό θυμάρι και δύο τρία κυβάκια φρέσκο βούτυρο αιγοπρόβειο. 

Ρίχνουμε δύο τρεις κουταλιές λάδι, όσο χυμό περίσσεψε και λίγο νερό και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Σε μια ώρα βάζουμε λίγες πατάτες και συνεχίζουμε  το ψήσιμο άλλη μια ώρα περίπου. 


Έτοιμο! Καλή μας όρεξη, χρόνια πολλά, σε όλους με υγεία και αγάπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο