Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Γίγαντες με σπανάκι και κρόκο Κοζάνης

 


 μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

  • 250 γρ. γίγαντες , μουλιασμένοι  αποβραδίς
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες (ή όσο θέλουμε)
  • 1 φύλλο δάφνης
  •  1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 400 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κ σ ελαιόλαδο
  • 2 φέτες χωριάτικο ψωμί  σε κύβους
  • 6 - 8 στήμονες κρόκος Κοζάνης
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμένο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε  τους στήμονες του κρόκου Κοζάνης σε ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό.

Βάζουμε τους γίγαντες  σε μια κατσαρόλα με 2 1⁄2 λίτρα κρύο νερό, τις 2 σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και τη δάφνη.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τα φύλλα του σπανακιού και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για 5 ́ - 6 ́, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.

Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τους κύβους ψωμιού με λίγη σκόνη σκόρδου  μέχρι να ροδίσουν.

Μεταφέρουμε τους κύβους του ψωμιού στο μπλέντερ, προσθέτουμε το νερό με τον κρόκο, το ολόκληρο κρεμμύδι που βράσαμε με τους γίγαντες  και 1 φλιτζάνι ζωμό από τη φασολάδα και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.

Ρίχνουμε τον πολτό στους γίγαντες οπότε αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αυτό θα νοστιμίσει και θα χυλώσει τη φασολάδα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 ́.

Σημείωση : αν είναι πολύ πηχτό το φαγητό προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που βράσαμε τους γίγαντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο