Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Μπακλαβάς

 

μαγειρεύει η Giota Haropoulou

Υλικά

  •  2 πακέτα φύλλα Βηρυτού
  • 150γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 500γρ καρύδια αλεσμένα ή φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα ωμά και ανάλατα ή όλα αυτά ανάμεικτα
  •  1 κ γλ γεμάτο κανέλα τριμμένη 
  • 1 κ γλ κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο 
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • 350 γρ βούτυρο γίδινο ή αιγοπρόβειο ή αγελαδινό
  • 3κ. σούπας ζάχαρη

Για το στόλισμα

  • γαρύφαλλα καρφάκια 

Για το σιρόπι

  • 3φλ ζάχαρη
  •  3φλ νερό
  • 1 1/2 κσ χυμό λεμόνι 
  • 1  ξυλάκι κανέλας
  •  φλούδα μισού λεμονιού
  • 1 φλιτ μέλι

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 6 φύλλα που τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Ρίχνουμε λίγη γέμιση, στρώνουμε δύο βουτυρωμένα φύλλα, ρίχνουμε πάλι γέμιση

Τοποθετούμε πάλι 2 φύλλα, και συνεχίζουμε με γέμιση. Επαναλαμβάνουμε  έως ότου στρώσουμε ενδιάμεσα 8 φύλλα. 

Τελειώνουμε με γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 6 φύλλα το γλυκό. 

Το ψύλλο που περισσεύει γύρω γύρω, αν είναι αρκετό, το κόβουμε και αφήνουμε λίγο για να το γυρίσουμε μέσα στο ταψί να καλύψει τα τοιχώματα. 

Χαράζουμε σε κομμάτια, χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάσει στον πάτο.

Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο. 

Περιχύνουμε το γλυκό με το βούτυρο που περίσσεψε ραντίζουμε με νερό. . Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 160 - 170 βαθμούς αντιστάσεις στην δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω για 1 1/2 ώρα να πάρει ωραίο χρώμα. 

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι .

Σε κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη το  νερό,  τον χυμό και την φλούδα  από το  λεμόνι και το ξυλάκι κανέλα. 

Βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε ένα φλυτζάνι μέλι στο σιρόπι και ανακατεύουμε. Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο τον περιχύνουμε με καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον γευτούμε. 

ΠΡΟΣΟΧΗ :και το γλυκό και το σιρόπι καυτά. 

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο