Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Χειμωνιάτικος μουσακάς με γλυκοπατάτες, μανιτάρια και σόγια




μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

  • 3 γλυκοπατάτες
  • 300 γρ περίπου μανιτάρια σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 πράσο
  • μαϊντανός
  • σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • σκόρδο σε σκόνη
  • πάπρικα γλυκιά, αν έχουμε καπνιστή, ακόμη καλύτερα

Για την επικάλυψη

  • μπεσαμέλ της αρεσκείας μας
  • τυρί τριμμένο 

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την σόγια να φουσκώσει σε μπόλικο νερό.

Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε φέτες και τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.  

Ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, πάπρικα γλυκιά και ότι μυρωδικό θέλουμε (θυμάρι, ρίγανη).



Το ίδιο κάνουμε και με τα μανιτάρια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο σε ροδέλες και αλατοπιπερώνουμε. 

Όταν σοταριστούν καλά και μαλακώσουν προσθέτουμε την σόγια καλά στυμμένη με τα χέρια, και την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε να βράσει καλά η σόγια, Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε πριν το τέλος και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.



Σε άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ της αρεσκείας μας, προσθέτοντας στο τέλος και λίγο τυρί τριμμένο.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ  και αραδιάζουμε τις γλυκοπατάτες.


 Από πάνω στρώνουμε τα μανιτάρια φροντίζοντας να καλύψουμε τα κενά.



Απλώνουμε και τον κιμά σόγιας και τον στρώνουμε με μία σπάτουλα. Πασπαλίζουμε και λίγο τυρί τριμμένο. 



Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε και την μπεσαμέλ και να τελειώσουμε με τυρί.



Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια για 20-30 λεπτά περίπου, έτσι κι αλλιώς όλα βρασμένα είναι.



Αφήνουμε 20 λεπτά τουλάχιστον να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρουμε.




Σημείωση : για να γίνει καλή η σόγια θέλει μούλιασμα σε μπόλικο νερό και πολύ καλό στύψιμο για να μην βγουν υγρά στο μαγείρεμα.

Επίσης χρειάζεται περισσότερο αλάτι, και περισσότερα μυρωδικά.

Καλή μας όρεξη!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο