Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Σούπα μίσο με μανιτάρια

 


μαγειρεύει η Eleni Kariofilli

Υλικά

  • 1 κ σ dashi
  • μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 10 γρ μουλιασμένα φύκια
  • 2 κ σ μίσο
  • τυρί τόφου
  • 800 γρ νερό

Εκτέλεση

Ντύνεσαι, στολίζεσαι και πας σ' ένα ασιατικό σούπερ μάρκετ. Ζητάς να σου δώσουν dashi σκόνη ( αυτό είναι ένας ζωμός από φύκι combu και bonito flakes ( αποξηραμένη παλαμίδα). Αν θες τον φτιάχνεις μόνη σου αλλά μη σε κουράσω. Μετά ζητάς μίσο ( πάστα σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση). Ανάλογα το χρώμα και η ένταση της γεύσης του. Όσο πιο σκούρο τόσο πιο έντονο. Ζητάς επίσης φύκια wakame. Αυτά είναι αποξηραμένα. Τα μουλιαζεις κανένα 10λεπτο πριν τα ρίξεις στη σούπα. Μην πάρεις μεταξωτές κορδέλες. Δεν έχουν καλές οι Ασιάτες. Και τέλος ζητάς τόφου( " τυρί" από σόγια). Α ναι και μανιτάρια. Εγώ δεν έβαλα σιτακε που χρησιμοποιούν συνήθως. Είχα pleurotus eryngii var ferulae

Οοοολη αυτή η εισαγωγή είναι για το πως θα προμηθευτείς τα υλικά

Σε περίπου 800 γρ νερό διαλύεις μια κουταλιά σούπας dashi. Το βάζεις να βράσει μαζί με πολύ ψιλοκομμένα μανιτάρια για κανένα 5λεπτο. 

Προσθέτεις τα ήδη μουλιασμένα φύκια και βράζει ακόμα 2 λεπτά. Σε 2 κουταλιές σούπας μίσο προσθέτεις λίγο ζεστό ζουμί απ' την κατσαρόλα για να διαλυθεί. 

Προσθέτεις στην κατσαρόλα το διαλυμένο μισό και το τόφου κομμένο σε κυβακια. Βράζεις ένα λεπτό και έτοιμο. Το μίσο δεν πρέπει να βράσει πολύ γιατί χάνει την γεύση και τις ιδιότητες που έχει. Είναι τύπου προβιοτικό. Φύκια μουλιάζεις ελάχιστα. 

Καμιά 10αρια γραμμάρια γιατί τριπλασιάζονται μόλις μουλιάσουν. Αν μουλιάσεις πολλά και μείνουν μπορείς να κάνεις σαλάτα που θα δώσω άλλη μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο