Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Προζύμι από σταφίδες



μαγειρεύει η Αθηνά Κυριακού

Υλικά

  • 100 gr σταφίδες
  •  250 ml νερό 
  • 1 κουταλιά ζάχαρη (προαιρετικά, αλλά επιταχύνει…) 
  • αλεύρι 
  • 1 ευρύχωρο βάζο που κλείνει 

Εκτέλεση 

Πως ετοιμάζουμε το εκχύλισμα από τις σταφίδες

1η μέρα

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα βάζο και προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό.

Ανοίγουμε το βάζο μερικές φορές και το ανακινούμε.

2η μέρα

Ανακινούμε και πάλι.

6η με 7η μέρα ανάλογα με την θερμοκρασία

Βλέπουμε πως οι σταφίδες έχουν φουσκώσει και επιπλέουν. Τις σουρώνουμε και μετράμε το εκχύλισμα.

Παίρνουμε στην αρχή περίπου 80 ml εκχύλισμα από τις σταφίδες και προσθέτουμε 80 gr αλεύρι. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα προζυμιού για να κρατήσουμε και λίγο, προσθέτουμε το υπόλοιπο εκχύλισμα μετά το πρώτο ανέβασμα και πάλι αλεύρι σε γραμμάρια όσα ml υγρού προσθέσαμε. 

Συνήθως το εκχύλισμα είναι 150-160 ml οπότε μισό μισό σε κάθε ανάπιασμα. 

Όπως όλα τα προζύμια, όσο πιο πολλές φορές αναπιαστεί τόσο πιο ενεργό είναι. Καλό είναι λοιπόν να προσθέσουμε και το υπόλοιπο εκχύλισμα και αλεύρι για να έχουμε πιο πολύ και πιο δυνατό προζύμι!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο