Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πρασοσέλινο

 


μαγειρεύει η Martha Anastassoglou

Υλικά

  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 πράσα, κομμένα σε λεπτά κομμάτια
  • 2 μέτριες σελινόριζες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια, πολλές φορές βάζω και λίγες πατατούλες 
  • κλωνάρια σέλερι  χοντροκομμένα- η σέλινο αν δεν μας αρέσει το σέλερι
  • 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αυγών 
  • χυμός από 1½ λεμόνι
  • 20 γρ. αλεύρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα πράσα και τα καρότα μαζί με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για περίπου 10 λεπτά.

Τα σουρώνουμε (κρατάμε το υγρό) και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με τη σελινόριζα, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. 

Προσθέτουμε λίγο υγρό που κρατήσαμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλερι/σέλινο κομμένα σε μικρά κομματάκια

Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.

Αυγολέμονο: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το αλεύρι για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. 

Προσθέτουμε άλλα 250 ml από το υγρό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και τους προσθέτουμε στην αλευρόσαλτσα. 

Ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη. 

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, σείοντάς την απαλά για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.

Καλή μας όρεξη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο