Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ελιόπιτες

 


μαγειρεύει η Ελενα Γεωργιου

Υλικά για την ζύμη

  • 4 φλιτ (600 γρ)αλεύρι χωριάτικο ή σκληρό)
  • 1 κ γλ (6 γρ) αλάτι και λίγο περισσότερο
  • 1 κ γλ (5 γρ) ζάχαρη
  • 2 κ γλ (6 γρ )μαγιά ξηρή
  • 3 κ σ flora orizinal (75 γρ)
  • 2/3  φλιτ  (170 ml) χυμό πορτοκάλι χλιαρό
  • ½ φλιτ (125 ml) χλιαρό νερό

Για την γέμιση

  • 1 2/3 φλιτ  (150  γρ) ελιές χωρίς το κουκούτσι τους
  • ½ φλιτ (70 γρ) φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 2/3 φλιτ (50 γρ) φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • ¼ φλιτ (10 γρ) φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κσ (25 γρ) ελαιόλαδο
  • σπανάκι (προαιρετικό)

Για την επικάλυψη

  • 2/3 φλιτ (100 γρ) σουσάμι βρασμένο και σουρωμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη :  βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη. Βάζουμε τον γάντζο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε την Flora και τον χυμό με το νερό χλιαρά. (ζεσταίνουμε λίγο το νερό και ανακατεύουμε με τον χυμό, για να γίνουν και τα δύο χλιαρά)

Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά της κουζίνας για 1 ½ ώρα να φουσκώσει.

Για την γέμιση τώρα : αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα και με ένα πιάτο μικρό ή μεγάλο(ανάλογα τι μέγεθος θέλουμε για τις ελιόπιτες) κόβουμε.

Βάζουμε λίγη από την γέμιση και κάνουμε ρολά.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αυγό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και κόβουμε για να κάνουμε τις ρωγμές. Τις τοποθετούμε στο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Τις  ψήνουμε  για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο