Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Κεφτεδάκια φούρνου, με παρμεζάνα και καραμελωμένα κρεμμύδια

 


μαγειρεύει ο Chris DePer

Υλικά για τα κρεμμύδια

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι για κάθε 1/2 κιμά.
  • μερικές σταγόνες λάδι
  • λίγο βαλσάμικο

Για κάθε 1/2 κιλό κιμά

  • 2 φέτες ψωμί
  • 1 αυγό
  • καραμελωμένα κρεμμύδια
  • μαϊντανός
  • 50 γρ παρμεζάνα
  • 1 κ γλ αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ γλ ρίγανη
  • 2 κ σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε καραμελώνοντας τα κρεμμύδια. Είναι διαδικασία που παίρνει ώρες, αλλά αξίζει τον κόπο. 

Ψιλοκόβουμε ένα κόκκινο μέτριο κρεμμύδι για κάθε μισό κιλό κιμά (μισό-μισό), που έχει περάσει από την μηχανή δύο φορές, επειδή θα κάνουμε μικρά κεφτεδάκια. 

Για κανονικά και για μπιφτέκια, καλό είναι να περνάει μόνο μία.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι, λίγο βαλσάμικο, βάζουμε το καπάκι ανάποδα, ούτως ώστε οι υδρατμοί να υγροποιούνται και να πέφτουν στο κέντρο και το μάτι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. 

Αν έχει κλίμακα μέχρι το 9, το βάζουμε στο 1 και τα αφήνουμε για μια ώρα. Που και που, απλά κουνάμε την κατσαρόλα.

 Όταν περάσει η ώρα, βγάζουμε το καπάκι, ανακινούμε καλά το υλικό, για να έρθουν τα πάνω-κάτω, ανεβάζουμε στο 2 το μάτι και τα αφήνουμε για άλλη μια ώρα δίχως το καπάκι, ενώ ανακινούμε που και που. 

Συνεχίζουμε με κλειστό καπάκι, μέχρι να λιώνουν, δίχως να αρπάξουν, γιατί τότε πικρίζουν.

Μουλιάζουμε για κάθε μισό κιλό κιμά, δύο φέτες ψωμί και αφού το στραγγίσουμε πολύ καλά, το βάζουμε στο μπολ με τον κιμά. 

Προσθέτουμε ένα αυγό, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μαϊντανό, 50 γρ παρμεζάνα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι ρίγανη, δυο κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά. 

Αφού το αφήσουμε όλη νύχτα ή 1-2 ώρες στο ψυγείο, κάνουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί, σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20’ στους 220 βαθμούς με αέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο