Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Φοκάτσια

 


μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά για την ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι γοχ
  • 400 γρ νερό
  • 1 κ γλ ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ σ λάδι
  • 12-15 γρ αλάτι

Για την επικάλυψη

  • αλάτι χοντρό
  • ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Βάζουμε λίγο από το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Αφού περάσουν 10 λεπτά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό με το αλάτι.

ΔΕΝ ανακατεύουμε με τα χέρια, παρά μόνο με ένα μεταλλικό κουτάλι. Η ζύμη μας θα είναι υδαρής, σε τίποτα δεν θυμίζει τις κλασσικές ζύμες που κάνουμε συνήθως. Σκεπάζουμε και περιμένουμε 30 λεπτά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να το απορροφήσει.

Καλύπτουμε και περιμένουμε 1 ώρα σχεδόν μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τώρα λαδώνουμε ελαφρά και τα χέρια μας και ανασηκώνουμε την άκρη και την φέρνουμε προς το κέντρο.

Αυτό το κάνουμε μερικές φορές μέχρι να γυρίσουμε έτσι όλη την ζύμη. Λαδώνουμε ένα ταψί πολύ καλά και βάζουμε την ζύμη μας. Την αναδιπλώνουμε πάλι μερικές φορές και την σκεπάζουμε για μισή ώρα.



Βλέπουμε πως έχει διπλασιαστεί και έχει φουσκάλες. Την απλώνουμε με λαδωμένα χέρια και κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθεί.



Την βγάζουμε από το ταψί και την αφήνουμε για λίγο σε μια σχάρα.

Σημείωση : Μπορούμε αν θέλουμε να την κόψουμε όπως κόβουμε το παντεσπάνι και να βάλουμε μέσα μαγιονέζα, φέτες ντομάτας, ελιές, μαρούλι και να καλύψουμε με το άλλο μισό. Να κάνουμε δηλαδή κάτι σαν σάντουιτς.

Αλλά και σκέτη είναι μούρλια!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο