Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Πάστα Φλώρα

 


μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά για την ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι γοχ
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια 
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 μεγάλο αυγό 
  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Για την επικάλυψη

  • 500 γρ. μαρμελάδα  της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και με διακοπτόμενη κίνηση αφήνουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, τον κρόκο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.

Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε το μείγμα αυγού στα στερεά υλικά.

Μόλις ενωθούν σε ζύμη σταματάμε το μίξερ.

Με το χέρι ενώνουμε τα υλικά σε ζύμη.

Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ να σφίξει και να παγώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 170ºC στον αέρα.

Βγάζουμε την κρύα ζύμη από το ψυγείο. Κρατάμε το 1/4 της ζύμης για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα.

Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά.

Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Βάζουμε το φύλλο μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα των 23 εκ διάμετρο.

Στρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης. Αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα.

Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε κορδόνια για να καλύψουμε την πάστα φλώρα 



Βάζουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε περίπου για 25′ μέχρι να ροδίσει η πάστα φλώρα και να γίνει η ζύμη σαν μπισκότο.

Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο