Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Μπουγάτσα με φύλλο αέρος



μαγειρεύει η Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι 
  • 250 ml νερό (1,5 ποτήρι) 
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι 

Για την επάλειψη 

  • 100 γρ βούτυρο φυτικό 
  • 80 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε λίγο περισσότερο από 600 γρ αλεύρι που θα χρειαστούμε. 

Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και κάνουμε μια ζύμη σφιχτή, να μην κολλάει καθόλου στα δάχτυλα. 

Επειδή το φύλλο θα το ανοίξουμε με λάδι και όχι με αλεύρι πρέπει να γίνει σφιχτή η ζύμη γιατί αλλιώς θα διαλυθεί με το λάδι στα χέρια μας. 

Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30' Πλάθουμε για 5' τη ζύμη και την κόβουμε σε 4-5 κομμάτια 

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20' Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι για να πάρει παχύρρευστη μορφή. 

Ανοίγουμε τα φύλλα ένα ένα με χοντρό πλάστη σε μικρό μέγεθος φύλλου (όσο ένα πιατάκι φρούτου). Ίσως χρειαστούμε ελάχιστο αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο μια κουταλιά από το λάδι μας και το λαδώνουμε παντού. Τοποθετούμε τα φύλλα που ανοίξαμε το ένα πάνω στο άλλο στο λαδωμένο πιάτο μας αφού αλείψουμε με λάδι το καθένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη. 

Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20-30'

Λαδώνουμε την επιφάνεια εργασίας και παίρνουμε ένα φύλλο και αρχίζουμε να το πατάμε ελαφρά σπρώχνοντας προς τα έξω. Τραβάμε από τις άκρες και το σηκώνουμε λίγο στον αέρα και τραβάμε προς τα έξω από κάτω. 

Συνεχίζουμε γύρω γύρω με τον ίδιο τρόπο ώστε να μη μείνουν χοντρά σημεία. Αν έχει στην άκρη χοντράδες τις αφαιρούμε (σαν κορδόνι λεπτό). 

Μόλις ανοίξει σε ικανοποιητικό μέγεθος, αν είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να το κόψουμε στη μέση και να κάνουμε μια μπουγάτσα. 

Αν όμως δεν είναι αρκετά μεγάλο τότε βάζουμε τη γέμιση στη μέση του φύλλου που ανοίξαμε σε ορθογώνιο σχήμα και διπλώνουμε το φύλλο σαν φάκελο. 

Το αφήνουμε στην άκρη και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο με τον ίδιο τρόπο και τοποθετούμε το προηγούμενο φύλλο με τη γέμιση στο κέντρο (με το δίπλωμα προς τα κάτω) και κλείνουμε ξανά σαν φάκελο.

Τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και λαδώνουμε το φύλλο από πάνω. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και αέρα (ή αντιστάσεις) στους 170°C για 40' περίπου μέχρι να πάρει ωραίο ροδόξανθο χρώμα.

Σημείωση : οι πρώτες μπουγάτσες ήταν χωρίς γέμιση. Μόνο φύλλα. Αργότερα έβαλαν γέμιση όπως τις ξέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο