Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Γαλακτομπούρεκο

 




μαγειρεύει η Mary Pagonidou

Υλικά για το γαλακτομπούρεκο

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι 

  • 2 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • χυμό λεμονιού
  • φλούδες λεμονιού

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 3 βανίλιες
  • 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο αγελάδας για μέσα στην κρέμα
  • 1/2 πακέτο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Βράζουμε το  νερό και την ζάχαρη και τις φλούδες για 7 λεπτά μετά που αρχίζει ο βρασμός, κατεβάζουμε  και προσθέτουμε τις  βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφικτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε λίγο και τα κρατάμε  στην άκρη...

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

Σε δυνατή φωτιά βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη μέχρι να ζεσταθούν, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να κάνει φουσκάλες.

Κατεβάζουμε και  προσθέτουμε βούτυρο  και τις  βανίλιες και ανακατεύουμε  καλά.

Προσθέτουμε  σιγά σιγά τα αυγά που κάναμε  μαρέγκα και ανακατεύουμε  πολύ απαλά να ενσωματωθούν στην κρέμα, απαλές κυκλικές κινήσεις αναδίπλωσης για να μην φύγει ο αέρας απ΄ την μαρέγκα.

Στο βουτυρωμένο ταψί βάζουμε ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας αφού τα αλείψουμε  ΠΟΛΥ καλά με βούτυρο λιωμένο με τις άκρες να προεξέχουν.

Βάζουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα...

Χαράζουμε και ψήνουμε 15΄λεπτά στους 190 βαθμούς και 40 λεπτά χαμηλώνοντας στους 160 βαθμούς...

Ρίχνουμε κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά στο ζεστό γαλακτομπούρεκο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μελιτζάνες στα γρήγορα

  μαγειρεύει η Haroula Theodoridou Υλικά μελιτζάνες σάλτσα από ντοματίνια δυόσμος (προαιρετικός) κασέρι τριμμένο μαϊντανός ελαιόλαδο